Kültür ve Sanat
ESKİŞEHİR ETİ ARKEOLOJİ MÜZESİ
Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor. Müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunuyor. Bu eserlerin sadece 2.000'i sergilenmekte. Kalan 20.500 eser ise depoda tutulmaktadır.
Müze ilk kez 1944-1945 yıllarında müze deposu olarak Alaaddin Camii’nde kurulmuştur. Bu depoda çevredeki antik kentlerden ve rastlantı sonucu ortaya çıkan çeşitli mimari parçalar ve heykeller bir araya getirilmiştir. Bundan sonra müze deposu Odunpazarı semtinde bulunan Kurşunlu Külliyesi’nin bölümlerinden medrese odalarına depolanmış, büyük boy eserler de avluda teşhir edilmiştir. Müzede eserlerin artması, çevrede yapılan kazılar sonunda bu mekân yeterli olmayınca Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Akarbaşı Mahallesi, Irmak Sokak’ta yeni bir müzenin yapımına başlatmıştır. Eskişehir Müze deposu müdürlük haline getirilerek yapımı tamamlanan yeni binada, teşhir ve tanzim çalışmaları da bitirildikten sonra 1974 yılında ziyarete açılmıştır.
Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesinde eserler Tabiat Tarihi, Tarih Öncesi Çağ Eserleri, Klasik Çağ Eserleri, Sikke ve Taş Eserleri Seksiyonlarından meydana gelmiştir. Müzenin Tabiat Tarihi Seksiyonunda Eskişehir ve çevresinden derlenen hayvan ve bitki fosilleri teşhir edilmektedir. Bunlar arasında en eski bir file ait diş ve kemikleri bu bölümün en önemli eserleri arasındadır.
Tarih Öncesi Çağ Eserleri Seksiyonunda Eskişehir çevresinde bulunmuş Tarih Öncesi Çağlara ait eserler bulunmaktadır. Kalkolitik Çağ’dan (MÖ 5500) Hitit Çağı’na (MÖ 2. binyıl) tarihlenen pişmiş toprak kaplar, madeni eşyalar, taş idoller, bu bölümde sergilenmiştir. Ayrıca Tunç Çağına ait mezar buluntuları, madeni kap kacaklar, iğne, balta, bıçak, hançer ve süs eşyalarından oluşan eserler de onları tamamlamaktadır. Demirci Höyük ve Küçükhöyük mezarlığından, Kocakızlar Tümülüsünden, Ballıhisar Köyü Pessinus ve Badabat, Han yer altı yerleşimi kazılarından Tarih Öncesi Çağlarına ait çeşitli eserler de yine bu bölümde yer almıştır. Karahöyük (Midaion) Köyü’ndeki kurtarma kazısında bulunan onur yazıtı bölümün önemli eserleri arasındadır.
Bir başka seksiyonda Hitit (MÖ 2. binyıl) ve Frig Çağı’na (MÖ l200-200) ait olan pişmiş toprak testiler, tabaklar, figürinler, madeni baltalar, iğneler, taş kolyeler sergilenmiştir. Hellenistik Çağ’ın (MÖ 334-MÖ 34) keramikleri, koku şişeleri, kandiller ve cam eserlere bu bölümde yer verilmiştir. Ayrıca Roma Çağı’na ait pişmiş toprak eserler, çanak-çömlekler, figürinler, madeni eserler, Bizans dönemi kilise eşyalarından oluşan haçlar, gümüş aplikler, altın aziz kolyeleri, kandiller bu bölümde yer almıştır.
Müzenin sikke bölümünde ise Hellenistik, Roma, Bizans ve İslâmi dönemlere ait çeşitli altın ve gümüş sikkelerden oluşan bir koleksiyon bulunmaktadır. Müzenin Taş Eserler Seksiyonunda Kybele ve Men başta olmak üzere diğer mitolojik tanrılara ait heykeller, Asklepios Heykeli, Roma ve Bizans Çağı heykelleri, heykelcikleri, adak taşları, çeşitli büstler ve Dorylaion (Şarhöyük)’da bulunmuş taban mozaikleri, Geç Roma Çağı taban mozaikleri teşhir edilmektedir.
Adres : Akarbaşı Mahallesi Atatürk Bulvarı No.64 ESKİŞEHİR
Tel : (+90.222) 230.13.71
Faks : (+90.222) 230.17.49
İnternet Sayfası :www.eskisehirmuze.gov.tr
E- Posta :muze2603@kultur.gov.tr
CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ
Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi Binası, Eskişehir’in ana arterlerinden biri olan İki Eylül Caddesi’nin geleneksel konuk mimarisinin yoğun olduğu Odunpazarı bölgesine ulaştığı noktada bulunmaktadır. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi biçimleme anlayışını yansıtan cepheleri genel kütle düzeni ile çarpıcı bir görünüm sergiler. Binanın, son devir Osmanlı eğitim sisteminde yurt düzeyinde inşa edilen Numune Mekteplerinin bu kentteki ilk örneğidir. Bina Turan Numune Mektebi adı ile 1915-1916 yılları arasında inşa edilmiştir.
1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından hizmete giren üç katlı müzenin zemin katında Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu belgeleyen, Çanakkale Savaşları’ndan, Kongrelerden, Büyük Millet Meclisi’nden, İnönü Savaşları’ndan, Sakarya Savaşı’ndan, Büyük Taarruz’dan ve Cumhuriyetin ilk yıllarından 131 adet fotoğraf sergilenmektedir. Atatürk’ün çeşitli dönemlerine ait 51 adet portre, Kurtuluş Savaşı özeti ve inkılapları gösteren bir adet kolaj resim, Kurtuluş Savaşı ile ilgili pastel kuru boya karışımı iki adet resim, Birinci Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda ve Cumhuriyet döneminde Türk donanmasında kullanılmış, 7 adet gemi maketi ve bir kağnı sergilenmektedir.
Müzenin birinci katında Atatürk’e ait 126 parça eşya ve eserler, 1925-1980 arası yerel gazeteler ve kütüphane bulunmaktadır. Müzenin bodrum katında Atatürk’le ilgili 48 adet belgeselin izlenebileceği 40 kişilik izleme salonu mevcuttur.
HAVA MÜZESİ
Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesi’nin karşısında yer alan Havacılık Müzesi 1998 yılında açık teşhir olarak ziyarete açılmıştır. Müzede, çeşitli tip ve modellerde sivil ve savaş uçakları görülebilir. Kapalı bir mekânda ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları yer almaktadır.
ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ
2007 yılında Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu’nun işbirliği ile kurulmuştur. Türkiye’nin ilk cam müzesinde 58 yerli, 10 yabancı sanatçının eserleri teşhir edilmektedir. Cam şeffaflığının sanatla birleşmesi sonucunda ortaya neler çıkabileceğini merak ediyorsanız göz alıcı koleksiyonları mutlaka gezmelisiniz.
OPERA
Büyükşehir Belediyesi Şehir Operası’nda opera ve bale temsillerinin en seçkin örnekleri, Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi işbirliği ile düzenli olarak Eskişehir halkıyla buluşuyor.
TİYATRO
Oyunları sürekli kapalı gişe oynayan Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bir taraftan oyunlar sahnelerken bir taraftan da yaratıcı drama, okuma ve radyo tiyatrosu, Geleneksel Türk Tiyatrosu, çocuk ve gençlik tiyatrosu gibi birimlerle tiyatro sanatının daha geniş kitlelerle tanıştırılması için de çalışmalar yürütüyor. Beş ayrı sahnede seyirci ile buluşan Şehir Tiyatroları, yerli ve yabancı sanat festivallerinde Eskişehir’i başarı ile temsil de ediyor, güncel tiyatro programı için “www.eskisehirtiyatrolari.com” adlı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Burada yazılanlar şehrin kültür sanat faaliyetleri ile ilgili genel bilgilerdir. Daha detaylı bilgiler için Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sayfasını ziyaret edebilrsiniz.