Doğa Sporları

HAVA SPORLARI
 

Eskişehir, gerek tarihinden gelen havacılık birikimi ve geçmişi gerekse de sahip olduğu uygun hava koşulları ile ülkemizin en önemli sportif havacılık merkezlerinden birisidir. Atatürk’ün emri ile 1936 yılında kurulan THK İnönü Uçuş Eğitim Merkezi ülkemizde birçok dalda sportif havacılık eğitiminin verildiği en önemli merkezlerden biridir. Türk Hava Kurumu Uçuş Eğitim Merkezi’nin bulunduğu bu kampta dünya standartlarında eğitmenlerin eşliğinde çeşitli havacılık sporlarının eğitimi verilmekte ve bu sporların yapılmasına imkân sunulmaktadır. Bu sporlar başlıca planör, paraşüt, yamaç paraşüt, mikrolayt, balon ve yelkenkanat olarak sıralanabilir. Eğitimler her yıl hava koşullarının en uygun olduğu Mayıs-Eylül ayları arasında belirli dönemlerde yapılmaktadır. Toplam 1200 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan İnönü Eğitim Merkezi iki adet toprak-çim pistte sahiptir. Bunlar 900 m. uzunluğunda Kuzey-Güney (34-16) ve 1100 m. Doğu-Batı (29-11) pistleridir. Rus mimari tasarımı ile 1937 yılında konaklama amacı ile yapılan taş binalar günümüzde de kullanılmakta olup, artan kapasite oranında ek binalar yapılmıştır. İnönü Uçuş Eğitim Merkezi yaklaşık 390 yatak kapasiteli öğrenci yatakhaneleri, yemekhanesi, kantini, 2-5 yatak kapasiteli 120 kişilik lojmanları, hava araçlarının bakım ve onarımlarının yapıldığı hangarı ve yüzme havuzu ile Türkiye’nin ilk, Dünya’nın ise sayılı sportif havacılık merkezlerinden biridir. Havacılık sporları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi THK İnönü Uçuş Eğitim Merkezi’nden alabilirsiniz.


Yamaç Paraşütü

  


Yamaç paraşütü Türkiye’de ve dünyada sportif havacılığın en gözde dallarından birisidir. Yaşanan adrenalin duygusu ve hava ile aranızda hiçbir sınır olmadan yapılan yamaç paraşütü uçuşları insanlara kuşlar gibi uçmanın özgürlüğünü tattırıyor. Bu husus belki de yamaç paraşütünün bu kadar öne çıkmasının en temel sebebi. Yamaç paraşütünün diğer dallara göre donanım ve lojistik konularındaki avantajları da bu sporun öne çıkmasındaki diğer etkenlerden sayılabilir.

Eskişehir, askeri ve sivil havacılık dallarında olduğu gibi sportif havacılıkta da gözde bir mekân. Türkiye’de yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşlarının gerçekleştirildiği en önemli merkezlerden birisi olan Türk Hava Kurumu İnönü Uçuş Eğitim Merkezi Eskişehir’de bulunmakta. THK İnönü Eğitim Merkezi’nde her türlü konaklama, beslenme ve yamaç paraşütü sporuna uygun lojistik imkânlar mevcut. Yine coğrafi konum olarak avantajlı bir bölgede olan THK İnönü Eğitim Merkezi gerek uçuşa ve atlayışa uygun tepelere yakınlığı gerekse de sahip olduğu uygun hava koşulları ile yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşları için önemli bir mekân. Mayıs-Eylül ayları arasında verilen ücretli/ücretsiz kurslarda, havacılığa meraklı insanlara yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşu imkânı sunulmakta, her yıl yüzlerce gencin yamaç paraşütü sporunu öğrenmesi ve havacılığa ilk adımı atması sağlanmaktadır. Yine birçok havacılık kulübü ve topluluğunun bu merkezde eğitim ve uçuş yapabilmesine imkân sunulmaktadır.

Planör

 

Havacılık, Wright Kardeşlerin ilk uçuşundan bugüne kadar hiçbir dalda görülmeyecek şekilde gelişmiş ve uzayın sınırlarını zorlamaya başlamıştır.  Havacılık teknolojisindeki bu gelişmeye paralel olarak sivil ve sportif havacılık da bu teknolojiye ayak uydurmuş, bu dallarda her geçen gün yeni buluşlar ortaya çıkmıştır. Sportif havacılığın en çok gelişme gösteren dallarından biri de planörcülük olmuştur. Aslında en başından beri planörcülük, havacılığa uzak insanların hafızalarında ilginç ve akla sığmayan bir havacılık dalı olarak yer edinmiştir. Çünkü planörcülük denildiğinde akla gelen ilk soru şudur; “Bir tayyare nasıl olur da motorsuz olarak saatlerce hatta yüzlerce kilometre durmadan uçabilir?” İşte bu soruyu soranlar artık ülkemizde günden güne azalmakta. Eskişehir’de bulunan THK İnönü Uçuş Eğitim Merkezi birçok sportif havacılık dalında olduğu gibi planörcülük adına da ülkemizin en gözde eğitim ve uçuş merkezilerinden biri.


1936 yılından bu yana, ülkemiz havacılarının birçoğunun havacılığa ilk adımı attığı yer olan İnönü THK Eğitim Merkezi’nde binlerce gence planör eğitimi verilmiş ve uçuş yapmaları sağlanmıştır. Merkezde bulunan hangar, yatakhane, yemekhane, planör filosu, havaalanı ve diğer tüm imkânlar ile planör sporunun yapılması için tüm lojistik destek sağlanmış ve ülkemizde de planörcülüğün hayli yaygın duruma gelip, gelişmesinde en etkin rolü Türk Hava Kurumu oynamıştır. Türkiye’de planörcülüğün tek adresi olan İnönü THK Eğitim Merkezi her yıl yaz döneminde yüzlerce kişiye ev sahipliği yapmakta ve Eskişehir semalarında uçuş eğitimine olanak sağlamaktadır.

Yelkenkanat - Mikrolayt (Microlight)

 

Planör ve yamaç paraşütünün birleşimi olan bir hava aracında uçmaya ne dersiniz? Yelken kanat size sabit kanat ile uçuşun vereceği güven hissinde yamaç paraşütünün adrenalin ve özgürlük duygusunu yaşatan eğlenceli bir hava aracıdır.  Yelken kanat ile biraz yüksekçe bir tepeden koşarak kalkış yapıp saatlerce havada kalabilir uzun mesafeler boyunca uçabilirsiniz. Yelken kanat planörler gibi motorsuz uçmasına rağmen yerden yükselen sıcak hava akımlarını ve tepeye çarparak yükselen hava akımlarını yakalayarak binlerce metre yükselebilir. Yine yelken kanadın aerodinamik yapısına sahip mikrolayt ise basitçe tanımlamak gerekirse; yelken kanadın motorlu halidir ve ek olarak yolcu ve pilot için bir uçuş platformuna sahiptir. Mikrolaytın avantajı sahip olduğu motor sayesinde uçuş süresinin daha uzun ve uçuş yapabileceği yerlerin daha fazla olmasıdır. Peki, bu sporları Eskişehir’de yapmaya ne dersiniz? İnönü’de bulunan THK İnönü Uçuş Eğitim Merkezi yelken kanat ve mikrolayt uçuşları için Türkiye’deki sayılı merkezlerden biri. Merkezde bulunan hava araçları ile bu sporun eğitimini almak ve bu sporda uzmanlaşmak mümkün. Yine isteyenler için tek seferlik misafir uçuşları havacılık tutkunları için ayrıca bir seçenek. 

Paraşüt - Balon

Paraşütle havada kuşlar gibi süzülmek ve süratle uçmanın tadına varmak! Nasıl eğlenceli gelmiyor mu size de? Ya da bir balonun içinde saatlerce gökyüzünde asılı kalmak ve eşsiz manzaranın tadına varmak. Güneş ve bulutlar, masmavi bir gökyüzü. Havacılık tutkunları için paha biçilmez değerler olan bu bahsettiklerimizi Eskişehir’de yapmak mümkün. Sportif havacılığın her dalında olduğu gibi balon ve paraşüt konusunda da THK İnönü Uçuş Eğitim Merkezi’nde gerekli eğitimleri alabilir ya da tek seferlik misafir uçuşları gerçekleştirebilirsiniz.

THK İnönü Meydan İşletme Müdürlüğü - Tel : 0222 591 21 12-13

 

BİNİCİLİK
 

 

Türkiye’de de safkan Arap atının yetiştirildiği bölgelerden en önemlisi olan Mahmudiye’de binek atları kiralanabilir, at gezileri yapılabilir. Mahmudiye’de 2020 m uzunluğunda, 25 m genişliğinde çim pist ve 1800 m uzunluğunda, 20 m genişliğinde kum pist ve 400 kişilik açık tribün vardır ve burada sonbahar mahalli at yarışları düzenlenmektedir. Sultan Mahmud’dan beri at yetiştiriciliği yapılan Mahmudiye, iklim ve toprak yapısı itibarıyla sahalarda koşan atlar için önemli bir antrenman bölgesidir. Özel yetiştiriciler büyük yarışlara gitmeden önce bazen bir-iki hafta süren antrenmanlarını ilimizde yapmaktadırlar. Çünkü Eskişehir’in havası, suyu ve toprağı atın anatomisi ve fizyolojisi üzerinde büyük bir pozitif etki göstermektedir. Türkiye Jokey Kulübü Arap Atı Aşım İstasyonu’nun bulunduğu Mahmudiye’de, Anadolu Tarım İşletmesi At Yetiştiriciliği ve özel at yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Atlı Spor Kulübü
Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde bulunuyor. Hafta sonlarında at binmek için ideal bir ortamdır. 1996 yılında 45 dönümlük alana kurulmuş 1 adet 50x80 açık müsabaka manej, 1adet  20x45 açık maneji ve 17x40 kapalı maneji bulunan ve 23 at ile hizmet veren binicilik tesisinde profesyonel çalıştırıcı eşliğinde eğitim de veriliyor.  Binicilik Federasyonu’na bağlı bu feder kulüp olup yılda 4 müsabaka gerçekleştiriyor. Kulüpteki diğer bir binicilik dalının Türkiye’deki tek sahası; kros sahasının 4 km’lik bir parkuru bulunuyor. 

[A] Kütahya Karayolu 18. km Takmak Köyü Mevkii
[T] 0222 413 21 21

 

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ 
 

 

Doğa yürüyüşü sevenler için birkaç parkur:

Avlakkaya Yürüyüş Parkuru
Mevki: Mihalgazi Yolu Beylik Köprü Üzeri
Ulaşım: Mihalgazi-Eskişehir ulaşımını sağlayan otobüsler 
Mesafe: 4 km gidiş, 4 km dönüş

Avlakkaya-Bozdağ Köyü-Muttalıp Yürüyüş Parkuru
Rota Başlangıcı: Mihalgazi Yolu Beylik Köprü Üzeri
Rota Bitiş: Muttalip Belediyesi 
Ulaşım: Mihalgazi-Eskişehir ulaşımını sağlayan otobüsler  Mesafe : 19 km

Avlakkaya-Lale Deresi-Muttalip Yürüyüş Parkuru
Rota Başlangıcı: Mihalgazi Yolu Beylik Köprü Üzeri 
Rota Bitiş: Muttalip Belediyesi
Ulaşım: Mihalgazi-Eskişehir ulaşımını sağlayan otobüsler  Mesafe : 19 km

Tandır Köyü-Kozlu Mevkii Yürüyüş Parkuru
Rota Başlangıcı: Tandır Köyü  Rota Bitiş : Kozlu Mevkii
Ulaşım: Eskişehir-Sarıcakay ulaşımını sağlayan otobüsler  Mesafe : 5 km

Bozaniç Yayla Yolu-Avlakkaya  Yürüyüş Parkuru
Rota Başlangıcı: Eskişehir-Sarıcakaya yolu üzeri Bozaniç yayla yolu girişi
Rota Bitiş: Mihalgazi Belediyesi
Ulaşım: Mihalgazi-Eskişehir ulaşımını sağlayan otobüsler  Mesafe : 7 km

Kent Ormanı Yürüyüş Parkuru
Rota Başlangıcı: Odunpazarı Belediyesi 
Rota Bitiş: Kent Ormanı  Mesafe : 19 km

 

 

MOTOSİKLET

   


Mayıslar Klasik Rota

Asfaltta viraj, temiz hava ve manzara seven motosiklet tutkunları için Eskişehir’in klasik rotasıdır. Birkaç saatlik kısa bir rota yapmak isteyenler için idealdir.
Muttalıp yolu üzerinden Hekimdağ Geçidi, Dağküplü, Mayıslar, Sarıcakaya, Sakarılıca, Muttalip ve tekrar Eskişehir. Yaklaşık 70 km’lik bir rotadır. Mayıslar’da Ahmet’in Kahvesi’nde soda – çay ikilisi ile yol sohbeti yapılabilir.

Türkmen Dağı Yangın Gözetleme Kulesi Rotası
Orman içi yollarda doğal yaşamı özleyenler ve yaban hayattan bir şeyler görmek isteyenler için en iyi rotalardan biridir. Geyik, akbaba, tavşan, sincap gibi, sadece hayvanat bahçesinde görmeye alıştığınız hayvanların doğal yaşamlarına tanıklık etme şansı bulunabilir. Tek yapılması gereken gözünüzü dört açmanız.
Rota; Kızılinler, Gökçekısık, Aşağı Kalabak, Yukarı Kalabak ve Bozkuş yangın Gözetleme Kulesi. Yaklaşık 80 km kule için son köyden tarif almakta büyük fayda var. Orman içi yollarda birçok sapak var bu yüzden kaybolma riski vardır. GPS ile seyahat bu bölgede önemlidir.

Beyyayla Rotası
Yine viraj, manzara ve biraz da off-road seven endurocular için uygun bir rotadır.
Muttalıp yolu üzerinden Hekimdağ Geçidi, Dağküplü, Mayıslar, Sarıcakaya, Beyyayla ve Mağara. Yaklaşık 150 km’lik bir rotadır. Beyyayla Köyü’nden mağara için tarif almakta fayda var.  Birkaç km uzaklıkta olan bu mağaranın serinliğinde mola vermek her şeye değer. Bir gecelik çadır konaklaması yapmakta mümkündür.

 

BİSİKLET
 

 
Şehrin merkezinde bisiklet yolları bulunsa da bisiklet meraklıları daha çok dağ bisikletini tercih eder. Yerel lezzetleri, kültürel mirası, halkı ve doğayı bambaşka bir yolculuk deneyimi ile keşfetmek için pedala basın. Bisiklet selesinden keyifli keşifler için birçok rota yer alıyor.

Avlakkaya Rotası
Eskişehir’e 35 km uzaklıkta olan ve birçok doğa sporu yapılabilen bir rotayı bisiklet tutkunları denge geliştirme amaçlı kullanıyor. Teknik gerektiren ve zorlayıcı bir parkur Avlakkaya. Hafta sonu planınızı yapabileceğiniz güzel bir rota.  Buz gibi ve tertemiz suyu el değmemiş tabiatı insanı büyülüyor. Sık bir ormanlık alan  olduğundan ulaşım bisiklet ve yürüyerek yapılmakta. Adrenalin düşkünlerinin tercihi motorsiklet.  Avlakkaya’ya Bozdağ Köyü, Yarımca Köyü ve Sakarılıcaları yolu üzerinden ulaşmak mümkün.

Yukarı Kalabak Köyü, Türkmen Dağı,  Çoban Yayla ve Çevresi
Eskişehir’e 50 km uzaklıkta yer alan ve Kütahya yolu üzerinden Kızılinler tarafına dönüldükten sonra devam ettiğinizde sizi Yukarı Kalabak Köyü’ne varıncaya kadar birçok köy bekliyor. Aşağı Kalabak Köyü’nden sonra Yukarı Kalabak Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Burası Eskişehir’in meşhur içme suyu olan Kalabak Suyu’nun kaynağı. Derelerden dahi Kalabak Suyu akmakta. Türkmen Dağı eteklerinde çeşmelerden suyunuzu içebilirsiniz. İlkbahar mevsiminde rengarenk kelebekleri görebilirsiniz. 

Tandır Köyü Orman Bölgesi
Eskişehir’e 40 km uzaklıkta olan Sarıcakaya yolu üzerinden Tandır Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Sarıcakaya-Mihalgazi-Sakarılıcaları Yol Antrenman Parkuru
Eskişehir Muttalıp Köyü’nün içine girmeden Sarıcakaya yolu takip edilir. Önce bir tırmanış yapar ve Bozdağ’ı aşarsınız. Daha sonra uzun bir iniş bizi bekliyor. Sarıcakaya içine kadar inersiniz. Mihalgazi-Sakarılıcaları arası düz hafif engebeli bir yol. Sakarya Vadisi’nden sonra Sakarılıcaları’ndan çıkarken büyük ve zorlu bir tırmanış sizi bekliyor; yaklaşık 16 km tırmanış bittikten sonra zirvede sizi Taşköprü Köyü bekler. 1200 m rakımda Eskişehir’i kuş bakışı izleyerek aşağı, Muttalip Köyü’nün içine inersiniz. Bu parkurun toplam uzunluğu 120 km ve yetkin bir sporcu 4.5 saat gibi bir sürede zorlanmadan bu parkuru tamamlayabiliyor.

Eskişehir Kütahya Frig Vadisi Parkuru
Eskişehir-Kütahya çevre yolunu takiben Porsuk Barajı’nı geçtikten sonra Sabuncupınar Köyü’ne dönülür. Bu şirin istasyon köyü geçildikten sonra Fındık Köyü’ne varılır.  Bu vadi bisiklet severler için Kapadokya imkânlarını tadabilecekleri, benzer özelliklere sahip bir parkur.  Güzergâhta bulunan İncik Köyü’nün meşhur suyunu içmeyi unutmayın.  Tren yolu hattına paralel Kızılinler Köyü’ne kadar gelinir ve oradan Kütahya-Eskişehir çevre yoluna çıkılarak Eskişehir’e geri dönülür.  Yaklaşık 135 kilometrelik parkur 5 saatte tamamlanabilir. Antrenman olarak çok faydalı bir parkur olmasının yanında tarih ve doğa iç içe.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Kent Ormanı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi arkasında yer alan ormanlarda oryantring ve cross Türkiye Şampiyonaları yapılmakta.  Oryantring için en uygun parkurlardan biri Osmangazi ormanlarında yer almakta. Atletleri gün içerisinde antrenman yaparken burada görebilirsiniz.  Şehre yakın bu parkur 100 km’yi aşıyor.

Sarısungur Göleti Parkuru
Eskişehir-Seyitgazi yolu üzerinde Sarısungur tabelasına kadar 18 km bir mesafe gidilir. Döndüğünüzde iniş sizi Sarısungur Göleti’ne götürür. Gölet çevresinde bir dizi parkur bulunmaktadır. Burada Dağ Bisikleti Kriteryum ve Crosscountry Yarışları yapılıyor.

Bozdağ Karadere TRT Vericisi Parkuru
2005 yılında Eskişehir’de ilk dağ bisikleti yarışının yapıldığı parkura Muttalip Köyü’nün içerisinden geçerek Bozdağ Köyü’ne tırmanılarak varılır.  Bozdağ Köyü’nden başlanılır, Karadere Köyü TRT vericisi arasında daire çizilir. Toplam 25km civarında bol bol rampa çıkışı ve inişlerin yer aldığı güzel bir antrenman parkurudur. Kışın adrenalin ve heyecan yaşamak istiyorsanız zirveye kamp kurulabilir. Ayrıca, 15 km uzunluğundaki iniş sizi heyecanlandırmaya yeter.

Kaynak: ESBİKE - Eskişehir Dağ Bisikleti Takımı


KAYA TIRMANIŞI

Denge, estetik, esneklik ve gücü bir araya getiren bu sporu Eskişehir'de yapmak için temel eğitimlerde en çok kullanılan bölgeler; Sündiken Dağları’nın Bozdağ, Sakarılıca Hamamları’nın Kızıltepe ve Mayıslar Köyü’nün Taştepe bölgesi. Kaya tırmanışı çalışmaları için ise Kızılinler ve Sivrihisar kayalıkları kullanılıyor.

 

Kızılinler Kayalıkları - Koordinatlar: 39o 30’ 45.50” N    31o 14’ 43.60” E

 

Merkeze 15 km uzaklıktaki Kızılinler Köyü, içinde bulunan tarihi hamamın sağ ve sol tarafında yer alır. Bu kayalıklar özellikle yeni başlayanlar için ideal bir tırmanış alanıdır.


Sivrihisar Kayalıkları - Koordinatlar: 39o 30’ 45.50” N    31o 14’ 43.60” E



İlçenin hemen kuzeyinde yer alan bu bölge önemli bir tırmanış bahçesidir.  Burada yakın zamanda uluslar arası yarışmaların yapılması bekleniyor. Kamp yerinde su olmadığından tırmanışçılar yanlarına yeterince su almalıdır. Rotalar uzun yıllardır kullanıldığı için oldukça temiz. Ancak yer yer parçalanan kayalar da var. Önemli rotalar Sineklikaya, Balkaya ve Kuleler topluluğunda bulunuyor.


Karakaya - Koordinatlar: 39o 30’ 51.76” N     31o 14’ 29.12”  E


Eskişehir-Ankara kara yolunun 60. km’sinde Kaymaz Beldesi’nden hemen sonra sola doğru 4 km’lik bir yolla ulaşılan güzel bir köy olan Karakaya, kaya tırmanışıKoordinatlar:  için çok uygun granit kaya yapılarıyla büyük ilgi görüyor. Tırmanış için en uygun mevsim ilkbahar, yaz ve sonbahar. Rotaların çoğu kayaların kuzey yüzünde olduğundan yazın erken saatler dışında bütün gün gölgelidir. Kış ise çok soğuk geçtiği için hava kuru bile olsa tırmanmak zordur.

Öğrenci kulüpleri mayıs ayında burada burada şenlikler düzenliyor. Eskişehir’den daha uzak olduğundan Ankara’daki üniversitelerden hafta sonu tırmanışçılar geliyor. 


MAĞARACILIK
 

Merak, gizem, ürperti ve heyecan duygularını kamçılayan karanlık cennetlerin cazibesine her geçen gün daha fazla insan kapılıyor. Binlerce, belki de milyonlarca yıl öncesine dokunabilmenin hazzına erişmeniz, dikit ve sarkıtların beslediği ihtişamın büyüsüne kapılmanız için Eskişehir'de birçok mağara bulunuyor.


Yarımkaya Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -7 m 
Rakım: 1250 m 
Uzunluk: 26 m

Han’a bağlı Kayı Köyü yakınında Değirmen Deresi’nin sol yamacında yer almaktadır. Eskişehir-Çifteler-Han-Kayı Köyü veya Eskişehir-Seyitgazi-Bardakçı-Karağaç-Kayı Köyü yollarıyla gidilir. Kayı Köyü’nün 1.5 km güneyindeki mağaranın önüne kadar yol vardır. Düden konumunda yatay olarak gelişmiş bir mağaradır. Girişi vadi tabanından 20 m yukarıda; -3 m’lik dik bir kuyu şeklindedir.

Yelin Üstü Mağarası 


Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -90 m 
Rakım: 1120 m 
Uzunluk: 420 m

Sivrihisar Dağları’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Mağara Kayakent Beldesi’nin hemen yakınındadır.
Mağara, giriş bölümünden sağ tarafa ayrılan küçük inişler içeren dar bir galeri ile ikinci bölüme bağlanmaktadır. Bu salonun tabanı iri bloklarla kaplı, duvarları değişik damlataşlarla örtülüdür. Bu salon, aynı oluşumlara sahip diğer iki farklı salona açılmaktadır. Antik dönemlerde tavandan damlayan suları toplamak amaçlı sarnıç ve havuzlar yapılmıştır. Mağara içerisinde antik dönemlerde insanlar tarafından kullanıldığına işaret eden kültür toprağı ve arkeolojik kalıntılar olduğu belirtilmektedir.

Afarın Düdeni 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -49 m 
Rakım: 1190 m 
Uzunluk: 64 m

Sarıcakaya’nın 10 km kuzeyindeki Sarıcakaya Yaylası’nda yer alır. Sakarya Nehri tarafından kesilerek derince yarılan plato karakterinde geniş bir düzlük üzerinde gelişen mağaraya Sarıcakaya-Yenipazar kara yoluyla gidilmektedir. Stabilize olan bu yol 5-6 km sonra yaylaya ulaşmakta ve mağaranın hemen yanından Yenipazar Köyü’ne gitmektedir. Kuyu şeklinde bir girişi vardır.

Beyyayla Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -265 m 
Rakım: Bilinmiyor 
Uzunluk: 438 m

Eskişehir’in kuzeyinde; Beyyayla Köyü’nün 1.5 km kuzeybatısında yer alır. Mağaraya Sarıcakaya-Beyyayla yolundan gidilir; yol köye kadar düzgündür. Buradan sonra 1.5 km dar bir yol mağara ağzına kadar ulaşır. Köy deresi düdene girerek diğer ucundan 8 m’lik şelale yaparak yeniden açığa çıkar ve Düden Deresi’nin başlangıcını oluşturur. Düden Deresi mağaradan hemen sonra dar ve derin bir kanyon vadi içinden akar. Mağara içerisinde küçük sığ göller ve damla taş oluşumları vardır. Gelişimi devam eden aktif bir mağaradır.

Çalpınar Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: Bilinmiyor 
Rakım: 1380 m 
Uzunluk: 13 m

Mihalıçcık’ın 7 km batısında bulunan Dağcı Köyü’nün 2 km kuzeyindeki Kale Tepe’nin (1490 m) kuzeybatısında yer almaktadır. Porsuk Nehri’nin büyük bir kolu olan Koca Çay’a bağlanan Pazar Çayı’nın sağ yamacında bulunan mağaraya; Mihalıçcık-Eskişehir yolunun 5. km’sinden ayrılarak Dağcı Köyü’ne varan yolla gidilir. Köyden de 3 km stabilize bir yol mağaranın önüne kadar girmektedir.

Dumanlıkaya Mağarası 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -45 
Rakım: 1000 m 
Uzunluk: 52 m

İnönü’nün yaklaşık 12 km doğusundaki Ballık Mahallesi’nin hemen yakınında yer alır. Porsuk Nehri’nin kolu olan Sarısu Çayı’na karışan Ballık ve Kayala derelerinin yardığı karstik bir plato üzerinde gelişen mağaraya Eskişehir-İnönü-Kütahya kara yolu veya Ankara-Eskişehir-İstanbul demir yoluyla gidilmektedir. Ballık Mahallesi’nden yarım saatlik yürüyüşle mağaraya ulaşılır. İnönü Ovası’nın hemen güneyinde dik bir yamaçla yükselen ve plato karakterli bir bölgede bulunur. Girişi -35 m kuyu şeklindedir; bundan sonra eğimli bir taban ile devam eder ve son noktası girişe göre -45 m’de sona erer.

Düdensuyu/Düdenönü Mağarası 

 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: Bilinmiyor 
Rakım: 1150 m 
Uzunluk: 462 m

Sarıcakaya’ya bağlı Beyyayla Köyü’ne yakın Düdensuyu Deresi ile bağlantılıdır. Düdensuyu Deresi, mağaranın güneydoğuya bakan giriş ağzından girip kuzeybatıya bakan çıkış ağzından çıkmaktadır. Düdensuyu Deresi’nin kaya kütlesi içinde açmış olduğu galeri oldukça geniştir. Dere mağara içinde yer yer gölcükler oluşturmuştur. Bu gölleri geçmek için suyun çok olduğu mevsimlerde bot kullanmak gerekmektedir.


Eşekini Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -6 m 
Rakım: 1170 m 
Uzunluk: 36 m

Mihalıçcık’ın 15 km kuzeybatısında bulunan Sorkun Köyü’nün 2 km kuzeyinde; Çayboğazı Deresi’nin sağ yamacında yer alır. Mihalıçcık-Nallıhan kara yolu ile Sorkun Köyü çıkışından sonra Çayboğazı Deresi’nin kenarından giden bu yol 1.5 km sonra mağaranın hemen üstüne gelir. Buradan 10 dakikalık yürüyüşle mağaraya ulaşılır. Gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. İki girişi vardır.

Gürleyik 1 Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: +2 m 
Rakım: 1050 m 
Uzunluk: 77 m

Gürleyik 2 Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -30 m 
Rakım: 1060 m 
Uzunluk: 34 m

Mihallıçcık’ın 2 km güneyinde Kayalıboğaz Deresi’nin sağ yamacında yer alır. Mihalıçcık-Nallıhan kara yolundan gidilir. Bu yolun üzerinde bulunan Dinek Kasabası’ndan 45 dakikalık yürüyüşle ulaşılmaktadır.  Gelişimini tamamlayarak askıda kalmış fosil bir mağaradır. İçerisinde yoğun şekilde oluşumlar (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damla taşları ile makarnalar) gelişmiştir.

Güvercin İni Mağarası 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -30 m 
Rakım: 1230 m 
Uzunluk: 53 m

Afarın Düdeni ve Sarıkız Subatanı ile birlikte Sarıcakaya Yaylası’nda yer almaktadır. Afarın Düdeni’nin 1.5 km kuzeydoğusundadır. Üst Jura Alt Kretase yaşlı Bilecik kireçtaşları içinde dikey olarak gelişmiştir. Mağaranın girişi 9x5 m boyutlarında; kuyu gibidir. Ayrıca -25 ve -15 m olmak üzere iki girişi daha vardır.

Hacıhüsrevin Mağarası 

 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: +75 m 
Rakım: 910 m 
Uzunluk: 83 m

İnönü’nün hemen doğu kenarında su depolarının yakınında yer alır. Mağaranın önüne kadar yol vardır. Ulaşım için Eskişehir-İnönü-Kütahya kara yolu veya Ankara-Eskişehir-İstanbul demir yolu kullanılabilir.
Kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan ve mermerlerin doğrultusu ve eğimine bağlı olarak dirsekler çizen mağara; yatay olarak gelişmiştir. İçeride çok sayıda blok, çakıl ve yer yer duvar damlataşları bulunan mağaranın girişi uçlardan değil; ortaya yakın bir noktadandır.


Heybeci Mağarası 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -31 m 
Rakım: 1060 m 
Uzunluk: 36 m

Gürleyik Mağarası’nın 1 km doğusunda Dinek Kasabası’ndan geçen Heybeci (Çat) Deresi’nin iki kola ayrıldığı bölgenin üstünde yer alır. Mihalıçcık-Nallıhan kara yolu üzerinde bulunan Dinek Kasabası’ndan gidilir. Buradan 15 dakikalık yürüyüşle mağaraya varılır. Kuyu şeklinde dikey olarak gelişmiştir. Son bölümünde duvar damla taşları gelişen mağara; molozlarla dolmuş küçük bir odayla sona ermektedir.

İnönü Mağaraları 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -48 m 
Rakım: Bilinmiyor 
Uzunluk: 235 m

İnönü’nün yaslandığı büyük dikliğin orta bölümünde gelişmiştir. Eskişehir-İnönü-Kütahya kara yolu veya Ankara-Eskişehir-İstanbul demir yoluyla gidilebilir. Giriş ağzı büyük olan mağara çok uzaktan görülmektedir. İnönü (Sarısu) Ovası’nın güney kenarında yer alır.

Kara Mağara 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -13 m 
Rakım: 12300 m 
Uzunluk: 390 m

Alpu’ya bağlı Karacaören Köyü’nün 2 km kuzeyindeki Sulununkıran Tepesi’nin Sakarya Nehri’ne bakan kuzey yamacının başlangıcında yer alır. Alpu-Gökçekaya Barajı yoluyla gidilir. Buradan ayrılan stabilize yol Kuzavya ve Gümele köylerinden geçerek Karacaören’e varır. Bu yol daha sonra Otluk ve Kandamlış köylerinden geçerek Eskişehir-Alpu-Mihalıççık-Nallıhan yoluna bağlanır. Karacaören Köyü’nden yarım saatlik yürüyüşle mağaraya ulaşılır. Mağara Sakarya Nehri ve Gökçekaya Barajı’nın hemen önündedir. Biri kuzeye diğeri güneye bakan iki girişi vardır. Mağaradaki oluşumların birçoğu; insan yerleşimi olduğundan dolayı yakılan ateş sonucu isle kaplanmıştır. Tarih öncesi çağlarda kullanıldığı sanılan mağaranın tabanında kalın bir kültür toprağı vardır.

Karlık Düdeni 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -18,5 m 
Rakım: 1690 m 
Uzunluk: 24 m

Sivrihisar Dağları’nın güneydoğu ucunda Arayit Dağı’nın (1819 m) kuzeybatısında bulunan Karlıkkale Tepe (1737 m) üzerinde yer alır. Yelini ve Yelüstü mağaralarına yakın olan düden Sivrihisar’a bağlı Karacaören Köyü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Mağaraya Sivrihisar-Ballıhisar-Çaykoz veya Günyüzü-Kayakent-Karacaören-Çaykoz yolları ile gidilir. Köyden sonra 2 saatlik yürüyüşle mağaraya ulaşılır. İlk giriş -13 m dikey iniştir. Anahtar deliği şekilli profili olan mağara çok dönemli gelişim özelliği gösterir.


Kızılçukur Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: Bilinmiyor 
Rakım: 1065 m 
Uzunluk: 293 m

Süleler Köyü’nün Kokarkuyu Mevkii’nde ormanlık bir arazide yer alır. Mağaranın giriş ağzı kuzeybatı yönüne bakmaktadır. Mağaranın ortalarına yakın bir bölümünde mağara daralmakta ve bir insanın ancak sürünerek sığabileceği küçük bir delik haline gelmektedir. “Darboğaz” olarak adlandırılan bu delikten mağaranın ikinci kısmına geçilmektedir. Buradan sonra tek bir ana kol şeklinde devam eden mağara büyük bir çöküntü salonla sona ermektedir.

Kötüfatma Mağarası 

 

Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: +17 m 
Rakım: 1150 m 
Uzunluk: 110 m

Kara Mağara’nın 3 km doğusunda yer alır. İki mağara arasında kanyon şekilli ve derin bir vadi içinde akan Girdap Dere akar. Giriş ağzı Sakarya Nehri’ne bakan mağaraya Alpu-Karacaören-Otluk veya Alpu - Bozan - Büzdüğ - Ağaçhisar -Kandamlamış-Otluk yoluyla gidilebilir. Otluk Köyü’nün Atçım Mahallesinden yaya olarak bir saatlik yürüyüşle mağaraya varılır. Mağaranın üç ayrı girişi vardır. Gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır.


Koçakkıran Mağarası 

 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -8,+13 m 
Rakım: 1190 m 
Uzunluk: 350 m

Kötüfatma; Karamıkini ve Kara Mağara’nın çok yakınında bulunur. Otluk Köyü’nün Açtım Mahallesi’nin yakınındaki Koçakkıran Tepe’nin (1358 m) 1 km kuzeyinde yer alır. Açtım Mahallesi’nden dik bir yamaç üzerinde bir saatlik yürüyüşle mağaraya varılır.
Giriş ağzı Sakarya Nehri’ne bakan birbirine bağlı fakat farklı dönemlerde oluşmuş iki bölümden oluşur. Birinci bölümde yoğun damla taşlar ile kaplıdır. Batıya doğru dönen bu bölüm çok dar bir geçitle ikinci bölüme bağlanmaktadır. Burada içeriden dışarıya doğru çok kuvvetli bir rüzgâr esmektedir.


Sarıkaya Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -35,+16 m 
Rakım: 1050 m 
Uzunluk: 591 m

Yalımkaya (Domya) Köyü’nün 1 km doğusunda, Domya Deresi’nin kolu olan Çatalkaya Deresi’nin sol yamacında yer alır. Mağaraya Eskişehir-Mihalıççık yolundan ayrılan Büydüz-Sasa-Yalımkaya veya Mihalıççık-Gürleyik-Yalımkaya yollarından biriyle gidilir. Yalımkaya köyünden bir saatlik yürüyüşle mağaraya varılır.
Dar geçitlerle birbirine bağlanan üç galeri ve üç kattan oluşmuştur. Farklı yükseklikte iki girişi vardır. Oluşum açısından zengin olan mağarada; sarkıt ve dikitler genelde siyah ve kahverengidir. Mağara içerisinde çok sayıda yarasa yaşamaktadır. Dere yatağına yakın ve korunaklı bir bölgede girişleri bulunan mağara, tarih öncesi ve tarih çağlarında insanlar tarafından kullanıldığını gösterir buluntu ve şekillere sahiptir. Özellikle üst katta ve girişin önünde yoğunlaşan kalıntılar arasında çakmak taşı yongalar, seramik ve tuğla parçaları ile insan kemikleri çoğunluktadır.

Manasır Mağarası 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -368 m 
Rakım: 1695 m 
Uzunluk: Bilinmiyor

Mihalıççık’ın kuzeybatısında Manasır Platosu üzerindedir. Mihalıççık-Nallıhan kara yolu üzerinde bulunan mağara, Sorgun Köyü veya Dinek Kasabası’ndan 1.5-2 saatlik yürüyüş mesafesindedir. Büyük bir çöküntü dolininin tabanında yer alan düdenin derinliği, kireç taşlarının kalınlığına bağlı olarak -368 m’yi bulmaktadır. Düden; -130 m’de dirsek yaparak yaklaşık 240 m’lik dikey bir inişle bitmektedir.

Külçeini Mağarası 

 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -35 m 
Rakım: 550 m 
Uzunluk: 167 m

Eskişehir’in yaklaşık 30 km kuzeybatısındaki Çalkara Köyü’nün 2 km kuzeybatısında bulunan Kocaçal Tepe (983 m) ile Küçükbursa Tepe’nin arasında akan Kurudere’nin sol yamacında yer alır. Girişi Sakarya Nehri’ne bakan mağaraya; Eskişehir-İnhisar yoluyla gidilir. Köyden bir saatlik yürüyüşle mağaraya ulaşılır. Genişliği yer yer 18 m’yi, tavan yüksekliği 5 m’yi bulan ana galerinin tabanı toprak; moloz ve iri çöküntü blokları ile kaplıdır. Mağaranın en derin yeri olan (-35 m) bu girinti şeklindeki galerilerde sarkıt, dikit, sütun ve duvar damla taşları gelişmiştir.


Mayıslar Mağarası 
Türü: Dikey Mağara 
Derinlik: -102,+5 m 
Rakım: 520 m 
Uzunluk: 356 m

Mayıslar Köyü’nün 4.5 km doğusunda, Gacani Tepe’nin (660 m) Sakarya Nehri’ne bakan kuzey yamacında yer alır. Vadi tabanından 440 m yukarıdadır. Ulaşım Sarıcakaya-Nallıhan yolu ile yapılır. Mayıslar’dan geçen bu yolun 4. km’sinden ayrılan stabilize yol ile Gacani Tepe’nin doğusuna kadar gelinir ve buradan dik bir yamaçta yarım saatlik yürüyüşle mağaraya varılır. Birbirine yakın iki girişi vardır, biri -5 m’lik kuyu şeklindedir. 2-12 m arasında değişen toplam 5 dik inişi vardır. Mağara dar fakat yüksek tavanlı ve eğimli galerilerden oluşmaktadır.

Şaban'ın Düdeni 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -46 m 
Rakım: 1565 m 
Uzunluk: 107 m

Küçük Sasa Köyü’nün 3 km güneyinde Şabanpınarı Çeşmesi’nin hemen yanındadır. Domya Deresi ile Porsuk Nehri akarsu havzalarını birbirinden ayıran sırt üzerindeki bir çukurluğun tabanında gelişen mağaraya Eskişehir Mihalıççık kara yolunda bulunan Bozan kasabasında ayrılan Çırçır-Ağaçhisar-Sasa-Yalımkaya (Domya) köylerini birbirine bağlayan yol ile gidilir. Girişi -6 m’lik kuyu şeklindedir. Daha sonra eğimli bir tabanla girişe göre -46 m’de sona erer. Bu bölümde yer yer küçük gölcükler oluşmuştur. Yarı aktif bir düdendir.

Tozman Düdeni 

 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -70 m 
Rakım: 1085 m 
Uzunluk: 770 m

Mihalgazi’nin yaklaşık 15 km kuzeybatısında bulunan Tozman Yaylası’nın Yenipazar’a bakan kuzey sınırında yer almaktadır. Sakarya Nehri tarafından derince yarılan yüksek platoluk bölgede bulunan mağaraya Eskişehir-Sarıcakaya-Mihalgazi-Çayköy-İnhisar veya Eskişehir-Söğüt-İnhisar-Çayköy-Mihalgazi yollarından gidilebilir. Çayköy’den ayrılan ve Tozman Köyü’nden geçen yol sonra Tozman Yaylası’nda bulunan mağaranın hemen kenarından geçerek Yenipazar İlçesi’ne ulaşır.


Ulubük Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -10 m 
Rakım: 1240 m 
Uzunluk: 90 m

Alpu’nun yaklaşık 30 km kuzeybatısında Alapınar Köyü’nün 2 km güneyindeki Ulubük Yaylası’nda yer almaktadır. Mağaranın bulunduğu alan Sakarya Nehri ve Porsuk Nehri akarsu havzalarının birbirinden ayıran yüksek bir sırt halindedir. Sakarya’ya bakan mağaraya Eskişehir-Alpu-Gökçekaya Barajı yolu ile gidilir. Baraja giden yolun 20. km’sinden sola ayrılan 10 km’lik stabilize yol önce Ulubük Yaylası’ndan daha sonra da Alapınar Köyü’nden geçer ve Sakarı Karacaören’e gider. Yol mağaranın önüne kadar gitmektedir. Mağaranın girişi -4 m’lik dar bir kuyu şeklindedir. Daha sonra insanlar tarafından genişletilen bu giriş; belirgin bir çatlak üzerinde gelişmiştir. Yüzeye oldukça yakındır (2-5 m). Birbirine bağlı üç salondan oluşur. Tabanında kalın fosilleşmiş toprak ve kum deposu olan bu salondan, içinde yoğun bir şekilde damlataşların (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve örtü damlataşları, makarnalar ve havuzlar) geliştiği ikinci bölüme geçilmektedir. Tavan yüksekliği 1-3 m olan bu bölüm dar bir galeriyle büyük salona bağlanmaktadır. Oluşum açısından zengin bir mağaradır. Mağaranın son bölümüne doğru insan kemiklerine ve seramik parçalarına rastlanmıştır.
Yarasa İni Mağarası  Türü: Yatay Mağara  Derinlik: -11.5,+55 m  Rakım: 1210 m  Uzunluk: 168 m
Eskişehir-Sarıcakaya-Mihalgazi-Alpagut ve İnhisar-Söğüt kara yoluyla gidilir. Mihalgazi’den Alpagut ve İnhisar’a giden yol mağaranın hemen önünden geçer. Alpagut ile mağara arası 2 km’dir. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır ve çok katlı gelişim özelliği gösterir. Sakarya Nehri’nin hemen kenarında; gelişimini tamamlamış fosil üç katlı, kuru bir mağaradır. Birbirine bağlı iki girişi vardır. Damla taş oluşumuna pek rastlanmaz.

Yelini Mağarası 
Türü: Yatay Mağara 
Derinlik: -26 m 
Rakım: 1105 m 
Uzunluk: 271 m

Sivrihisar Dağları’nın güneydoğusunda yer alır. Mağaraya Ankara-Eskişehir veya Ankara-Polatlı-Yunak kara yollarından gidilebilir. Yelinüstü Mağarası’nın güneyinde yer alır. Mağara Yılanlı ismiyle de anılmaktadır. Damlataş ve tavandan düşen iri bloklarla birçok salon ve odaya bölünen mağara görünümleri son derece güzel damlataşlar ile kaplıdır.
Yelinüstü Mağarası ile benzer özellikler gösteren bu mağarada uzun dönemler insanlar tarafından kullanıldığını gösteren şekil ve kalıntılar mevcuttur. Mağara önünde yamaç ve tarlalarda çakmak taşı, yonga, balta, mızrak uçları bulunmuştur. Girişteki toprakta değişik alet, kemik, çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Salonda tuğladan yapılmış derinliği 2 m’yi geçen havuzlar ve sarnıçlar ve tavanda kırmızı renkli yazılar vardır. İnsanların kolay giremediği oda ve yan girintilerde yarasalar yaşar.

 

 

 

 

 


EOSB TANITIM FİLMİ

OSB HARİTASI NACE

OSB HARİTASI SEKTÖREL

EOSB Whatsapp İhbar Hattı EOSB Whatsapp Bilgi Hattı